Geaccrediteerde nascholing
Menu

JGZ-richtlijn Huidafwijkingen

Van richtlijn tot verwijzing naar kindergeneeskunde praktijk

Vertaling richtlijn naar de algemene praktijk

Huidafwijkingen bij kinderen komen vaak voor en kunnen een grote impact hebben op het functioneren van een kind. Een huidafwijking kan op zichzelf staan, maar ook het kenmerk van een onderliggend ziektebeeld bij een kind zijn of wijzen op een vorm van kindermishandeling of automutilatie. Derhalve is het belangrijk dat huidafwijkingen bij kinderen tijdig herkend, beoordeeld, begeleid en zo nodig verwezen worden. Aangezien de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland ieder kind van geboorte tot in de puberteit regelmatig ziet en uit de kleren beoordeelt, kunnen zij deze preventieve taak vervullen.
Ten behoeve hiervan is in 2012 de JGZ-richtlijn Huidafwijkingen uitgekomen met daarin de taakomschrijving en richtlijn voor de preventie, signalering, diagnostiek, begeleiding en verwijzing van kinderen met een huidafwijking door de JGZ.
Deze richtlijn is niet alleen zeer bruikbaar voor kinderartsen, maar is ook een goede aanleiding om tot samenwerkingafspraken te komen met alle disciplines betrokken bij kinderen met huidafwijkingen.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Download bij dit artikel