Geaccrediteerde nascholing
Menu

Pijn in de heup 1 punt

Bijzondere indicaties

Kinderen met afwijkingen van de heup presenteren zich met uiteenlopende klachten en klinische verschijnselen. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn in heup, bovenbeen, knie of rug, mank lopen, waggelen en andere loopstoornissen en bewegingsbeperking. Mank lopen is meestal het eerste, subtiele teken van heupproblematiek, en gaat vrijwel altijd vooraf aan pijnklachten.
De diagnostiek bij kinderen is uitdagend, omdat sommige kinderen te jong zijn om pijn te kunnen aangeven en zich alleen presenteren met een bewegingsbeperking of onwil om het been te belasten. Daarnaast is het belangrijk zich te realiseren dat de meest voorkomende heupafwijking, namelijk heupdysplasie, helemaal geen klachten of afwijkingen hoeft te veroorzaken!
Veel orthopedische afwijkingen in de heup hebben een karakteristieke presentatie met betrekking tot de leeftijd waarop klachten gepresenteerd worden en de verschijnselen die ze veroorzaken. In dit artikel worden de verschillende oorzaken van pijn en klachten rond de heup bij kinderen beschreven vanuit het perspectief van de kinderarts. Sommige oorzaken van heupklachten bij kinderen, zoals trauma en sportletsels, zijn voor de dagelijkse praktijk van de orthopeed zeer relevant, maar niet voor de kinderarts. Deze oorzaken worden in dit kader dan ook niet besproken.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Download bij dit artikel