sluiten Om www.praktischepediatrie.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid

Vanaf € 298,- incl. btw

Inschrijven

Zien we u 8 november 2018 weer op het Nationaal Congres?

Over het congres

Op 29 november jl. vond de vijfde editie plaats. Daarmee heeft het congres zijn eerste jubileum beleefd! Het was wederom een inspirerende en leerzame dag met veel praktische workshops. Elke workshop werd geleid door twee experts, die de deelnemers actief hebben geinformeerd aan de hand van herkenbare casuïstiek. Bekijk hieronder bijvoorbeeld een impressie van de workshop 'Hands-on bij opvang van kritisch zieke kinderen'.


Het doel van het Nationaal Congres was om kinderartsen op één dag bij te praten over onderwerpen binnen de kindergeneeskunde en kennis te laten maken met nieuwe ontwikkelingen in het vak.

Hartelijk bedankt voor uw komst en hopelijk mogen wij u volgend jaar opnieuw begroeten op het Nationaal Congres Praktische Pediatrie 2018 op donderdag 8 november! Over de editie van 2018 zal op deze website binnenkort meer informatie te vinden zijn.

Het programma

Het programma bestond uit enkele plenaire lezingen en negen workshops. De beschikbare presentaties zijn hieronder terug te lezen bij de workshops (nb. log in om deze presentaties te bekijken).

De workshops

Aanvallen bij kinderen
Bij kinderen komt een groot scala van aanvalsgewijs optredende fenomenen voor. Tijdens deze workshop krijgt u beeldmateriaal van diverse aanvallen te zien. U leert de aanvallen goed te beschrijven en zo goed mogelijk onderscheid te maken tussen epileptische en niet-epileptische gebeurtenissen. De differentiaal diagnostische overwegingen van de verschillende soorten aanvallen komen aan bod.
Pluis of niet pluis in de erfelijke en aangeboren aandoeningen (EAA)
Deze workshop neemt u mee in het diagnostisch proces bij vermoeden van een erfelijke/aangeboren aandoening (EAA). Via casuïstiek ervaart u wat speciële anamnese en lichamelijk onderzoek bijdragen. Welke diagnostische procedure is vervolgens geïndiceerd? En hoe communiceert u de uitslagen van bijvoorbeeld Array-CGH en WES met patiënt en ouders?
Hands-on bij opvang van kritisch zieke kinderen
Kinderartsen in niet-academische ziekenhuizen worden incidenteel geconfronteerd met kinderen met levensbedreigende verstoring van vitale functies. In deze situaties kunnen een Laryngeal Mask Airway en een intraossale infusienaald levensreddend zijn. Na een korte introductie van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied kunnen deelnemers beide technieken zelf oefenen. Daarnaast zal ingegaan worden op de indicaties en potentiële complicaties voor diverse toegangen tot de bloedbaan, zoals perifeer infuus, MID line, PICC en chirurgische lijnen.
Longgeluiden
Ronchi, vochtige ronchi, wheezing, piepen, crepitaties; allemaal termen die we regelmatig horen en gebruiken. Belangrijk bij de differentiaaldiagnose van longziekten. Je zou verwachten dat (kinder)artsen bij de beschrijving van longgeluiden uniforme terminologie gebruiken, maar dat valt tegen. Verschillende artsen gebruiken verschillende termen; dat kan verwarring veroorzaken en de diagnostiek hinderen. Daarom gaan we in deze workshop oefenen in het systematisch luisteren naar en beschrijven van longgeluiden bij kinderen. Aan het einde van de workshop kent u de internationaal aanvaarde terminologie voor de beschrijving van longgeluiden (die eigenlijk verrassend simpel is) en kunt u de meest voorkomende en belangrijkste longgeluiden herkennen en benoemen.
Nefritisch en nefrotisch syndroom: een praktische benadering
Acute aandoening van het nierfilter kan zich klinisch manifesteren als nefrotisch syndroom, nefritisch syndroom of een combinatie van beide. Ieder heeft een eigen differentiaal diagnose en aanpak. Deze workshop beoogt op interactieve wijze aan de hand van voorbeelden u te trainen in het herkennen en behandelen van deze syndromen.
Slaap
Deze workshop neemt u mee in de donkere wereld van de slaap. Lichtpuntjes voor u hierin zullen hopelijk een beter begrip van de slaapfysiologie zijn, van waar uit veelvoorkomende slaapproblemen bij kinderen aan bod zullen komen. Onderscheid hierbij tussen in- en doorslaapproblemen is essentieel en zal leidend zijn om te kiezen tussen uitleg, gedragsinterventies of toch medicamenteuze therapie.
Incidentalomen
Incidentalomen, onverwachte bevindingen bij aanvullend onderzoek, kunnen ook bij kinderen voor hoofdbrekens zorgen. Hoe vermijdt u de valkuil van te defensieve geneeskunde zonder uit te glijden over de schil van een gemiste zeldzame aandoening? In deze workshop analyseren we met u een aantal voorbeelden en strategieën.
Koorts zonder focus
Koorts zonder focus stelt u voor een dilemma: kan worden afgewacht of moet de volledige batterij aan diagnostiek worden ingezet? In een interactieve workshop wordt dit dilemma met u besproken. Aan het eind van de workshop heeft u voor uzelf een plan van aanpak helder, die aansluit op uw aanpak tot nu toe en aangescherpt is door nieuw aangedragen feiten en inzichten.
Eetstoornissen
In deze workshop worden, naast de somatische begeleiding van jongeren met een eetstoornis, ook de huidige inzichten over het ontstaan ervan besproken. We bespreken de aanpak van hervoeden. U ontvangt handvatten voor uzelf en verpleegkundigen over de begeleiding tijdens en na een opname van een patiënt met eetstoornissen.

De locatie

Hotel Van der Valk Veenendaal

Route plannen

Inloggen