Geaccrediteerde nascholing
Menu

Vanaf € 298,- incl. btw

Nationaal Congres Praktische Pediatrie
7 november 2019

Over de cursus

Op donderdag 7 november is het tijd voor het Nationaal Congres Praktische Pediatrie 2019!
Tijdens deze interactieve dag krijgt u diverse handvatten om direct mee aan de slag te gaan in uw dagelijkse praktijk. Met vier workshoprondes en keuze uit zeven workshops is er voor ieder wat wils.
Na afloop van de workshops wordt u verder uitgedaagd tijdens de afsluitende Praktische Pediatrie kennisquiz. Aan de hand van casuïstiek komen er verschillende vragen voorbij waardoor u een leuke, ontspannen afsluiter heeft van deze dag.

Kosten: Leden van Praktische Pediatrie betalen €298,-. Niet leden betalen €395,-. AIOS en ANIOS krijgen 50% korting op de niet leden prijs. Verpleegkundig specialisten betalen €298,-. (Prijzen zijn voor het hele programma, inclusief BTW, lunch en toegang tot de naslagwerken)

Accreditatie: Er is voor 6 punten accredatie aangevraagd bij de NVK.
Het VSR heeft 6 punten toegekend.

Het Nationaal Congres Praktische Pediatrie is onafhankelijk en ongesponsord.

De indeling van de workshops wordt gemaakt op basis van volgorde van binnenkomst van de aanmeldingen. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met ieders voorkeur, maar kunnen geen garanties bieden. Hoe eerder de aanmelding binnen is, hoe groter de kans is dat de workshops van uw voorkeur nog vrij zijn.
Een aantal workshops zijn inmiddels vol. U kunt mogelijk op de dag zelf nog ruilen.

Het programma

08.30 - 09.15 uur          Registratie en ontvangst

09.15 - 09.30 uur          Opening door de dagvoorzitter

09.30 - 10.15 uur          Plenaire sessie 1 - Piet Leroy

10.15 - 11.15 uur          Workshopronde 1

11.15 - 11.30 uur          Koffie- en theepauze

11.30 - 12.30 uur          Workshopronde 2

12.30 - 13.15 uur          Lunchpauze

13.15 - 14.15 uur          Workshopronde 3

14.15 - 14.30 uur          Wisselronde

14.30 - 15.30 uur          Workshopronde 4

15.30 - 15.45 uur          Koffie- en theepauze

15.45 - 17.00 uur          Praktische pediatrie kennisquiz  

Programma-inhoud

Do you really want to hurt me?

In deze openingssessie gaat Piet Leroy in op Procedurale sedatie. Een nadere omschrijving volgt.

7 november 2019
Patiënt Comfort & Communicatie: woorden als pijnstilling

In het ziekenhuis worden talrijke medische ingrepen en interventies uitgevoerd. Voor de meerderheid van de patiënten zijn dit stressvolle gebeurtenissen die gepaard gaan met spanning en angst. Onderzoek en klinische ervaring hebben uitgewezen dat angst en pijn bij patiënten afnemen wanneer zorgverleners goed afstemming zoeken met de patiënt en effectief communiceren. Patiënt Comfort & Communicatie technieken zijn hierbij bruikbaar.

7 november 2019
Het pijnlijke gewricht

Aan de hand van beeldmateriaal wordt gewrichtsonderzoek in het kader van veelvoorkomende kinderreumatologische afwijkingen besproken.

7 november 2019
Ongeplande feedback

Vrijwel elke arts vindt dat hij of zij aanspreekbaar is op een niet juiste inschatting. Maar doen we dat ook in de praktijk, een collega aanspreken op zijn of haar gedrag? We zijn allemaal gewend aan het geven van feedback in een opleidingssituatie. Maar een collega feedback geven, dat vinden we moeilijk en ingewikkeld. In deze workshop maakt u kennis met een methode om collega’s effectief en veilig feedback te geven, en oefent u met het toepassen van deze methode.

7 november 2019
ABCommunicatie bij de opvang van het acuut zieke kind

Bij de opvang van het acuut zieke kind wordt de A, B, C structuur gehanteerd en de daarbij horende eerste beoordeling. U werkt in een acuut samengesteld, soms deels onbekend, multidisciplinair team. In deze workshop willen we naast de acute opvang stil staan bij de onderlinge communicatie: aan wie wordt welke opdracht gegeven? Wordt er gebruik gemaakt van closed loop communicatie? Na een korte theoretische inleiding zal er aan de hand van reële scenario’s geoefend worden in de zogenoemde Crew Resource Management (CRM).

 

7 november 2019
Het (sub)comateuze kind

Na de eerste stabilisatie van een (sub)comateus kind moet de oorzaak  van het coma achterhaald en behandeld worden. In deze workshop krijgt u hiervoor handige en praktische handvatten. Het alfabet helpt hierbij. Het gaat niet alleen over ABC, maar ook over DEF G-H-I: Don’t Ever Forget Glucose or Hyperammonia or Intoxications!

7 november 2019
Hoofdpijn

Een kwart van de kinderen heeft regelmatig last van hoofdpijn. Niet gek dus dat hoofdpijn in de top 5 van verwijzingen naar de kinderarts staat.  Meestal is sprake van migraine, spanningshoofdpijn of mengvormen hiervan. Naast het stellen van de juiste diagnose en (vaak) geruststellen van de ouders en kind, heeft de kinderarts een belangrijke rol bij de behandeling en begeleiding van kinderen met hoofdpijn. Dit is, zeker wanneer functionele aspecten een grote rol spelen, niet altijd eenvoudig. In deze workshop willen we aan de hand van enkele casus op een interactieve manier uitleg geven over de manier waarop ouders en kind gecounseld kunnen worden. Hierbij komen zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze interventies aan de orde.

7 november 2019
Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten bij kinderen

In mei 2019 is de NVK richtlijn “Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten” verschenen.

In deze multidisciplinaire richtlijn worden aanbevelingen gedaan over niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandelingen bij de diverse symptoomclusters van SOLK (chronische hoofdpijn, chronische buikpijn, chronische moeheid en chronische pijn in houdings- en bewegingsapparaat).

Verder wordt in de richtlijn veel aandacht besteed aan de algemene benadering van kinderen met SOLK; er is een stappenplan in diagnostiek, uitleg van klachten en het maken van een behandelplan. Tot slot is communicatie een heel belangrijk onderdeel waar in de richtlijn uitgebreid aandacht besteed is met concrete adviezen en voorbeelden.

7 november 2019
Praktische Pediatrie kennisquiz

We sluiten de dag af met een gezamenlijke kennisquiz. Alle onderwerpen binnen de praktische pediatrie komen langs en worden besproken door de workshopdocenten. Een leerzame afsluiter met mogelijkheid om de laatste vragen opgehelderd te krijgen. Zo gaat u met praktische handvatten weer naar huis.

7 november 2019

Sprekers

Kinderarts-intensivist
Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut
Kinderarts en opleider
Kinderarts metabole ziekten
Kinderarts-sociale pediatrie
Kinderarts-sociale pediatrie

De locatie

Van der Valk Veenendaal

Route plannen