Geaccrediteerde nascholing
Menu

Vanaf € 125,- incl. btw

Inschrijven mogelijk t/m 11 december 2023

Algemeen

Specialisme:      Psychiaters, kinderartsen en verpleegkundig specialisten
Deelnamekosten: *      € 125,- voor abonnees van Psyfar (vs) en Praktische Pediatrie
€ 165,- voor niet-abonnees 
Accreditatie:      Geaccrediteerd voor 2 nascholingspunten bij NVvP, NVK en VSR.

* Prijzen zijn inclusief online toegang tot Psyfar of Psyfar vs (tot een maand na afloop van het webinar).

Het krijgen van een kind is in elk leven een mijlpaal. Je wilt dat dit vanaf de start voorspoedig verloopt. Na het volgen van dit webinar bent u op de hoogte van de subtiele diagnostiek van depressie in de zwangerschap en de kraamtijd en tevens hoort u de meest actuele medicatie adviezen die verantwoord gegeven kunnen worden.

Tijdens het webinar op maandag 11 december krijgt u praktische handvatten om goede zorg te bieden aan de moeder en de partner, waardoor een stabiele stemming en een toekomstbestendig perspectief voor het gezin kan ontstaan.

Na afloop bent u o.a. op de hoogte van de differentiaal diagnostiek van peri-partum psychiatrische aandoeningen, herkent u het beloop, de verschijningsvormen en de nuances bij de peri-partum depressie, weet u welke antidepressiva en psychofarmaca gebruikt kunnen worden in graviditeit en lactatie en kunt u vrouwen met een peri-partum depressie behandelen door gebruik te maken van verschillende behandelingsmogelijkheden die u aangereikt hebt gekregen.

In 2022 werd het webinar beoordeeld met een 8,5! Ervaringen van deelnemers:
'Ik ben zeer tevreden wegens de praktische benadering van dit onderwerp dankzij de casuïtiek.'
'Op een eenvoudige manier weer up-to-date gebracht over dit onderwerp.'
'Ik weet nu dat er veel meer mogelijk is qua psychofarmaca tijdens de zwangerschap.'
'Levendige presentatie met voldoende ruimte voor interactie.'

Programma

13.15 - 13.30 Online registratie & ontvangst
13.30 - 14.30 Peri-partum depressie, als de roze wolk een donkere rand krijgt | Tim Walrave
14.30 - 14.45 Pauze
14.45 - 15.45 Antidepressie | Irene van Vliet


Peri-partum depressie, als de roze wolk een donkere rand krijgt

Docent: drs. Tim Walrave
Dit webinar gaat over de zwangerschapserelateerde psychiatrie, die optreedt voor, tijdens of na de bevalling. Vijf praktijkgerichte casussen bespreken de differentiaal diagnostiek, het beloop en de verdieping over de peri-partum depressie op een interactieve wijze. Eerst komt het pre conceptuele consult aan bod. Vervolgens richten we ons op de risicofactoren voor het ontstaan van een per-partum depressie/angststoornis en bespreken we het mogelijk beloop in graviditeit en lactatieperiode. De komst van de baby brengt veel hormonale, psychosociale en psychodynamische veranderingen te weeg. Een peri-partum stemmingsdaling komt frequent voor. We bespreken hoe je de peri-partum depressie herkent en we bespreken de meest optimale behandelingen, waardoor er met goede zorg voor baby, moeder en partner van de moeder, een stabiele stemming en een toekomst bestendig perspectief voor het gezin kan ontstaan.

Antidepressie
Docent: dr. Irene van Vliet
Aanvullend op de presentatie van psychiater Tim Walraven zal psychiater Irene van Vliet algemene kennis bespreken over de psychiatrische stoornissen zoals die in de besproken casuïstiek aan de orde is, en de psychofarmacotherapeutische aspecten van de behandeling. Hierbij worden de richtlijnen met betrekking tot de groepen psychofarmaca (antidepressiva en antipsychotica) gehanteerd, zoals te vinden op www.richtlijnendatabase.nl, alsmede nieuwe informatie op basis van de herziening ‘Handboek Psychiatrie en Zwangerschap’ (de Tijdstroom, 2023). Het betreft een interactieve bijeenkomst waarbij er ook ruimte is voor vragen van de deelnemers.

Sprekers

Psychiater | A-opleider Psychiatrie