Geaccrediteerde nascholing
Menu

Komende themadagen

Bekijk alle themadagen
Nationaal Congres Praktische Pediatrie 2018
  • Vanaf € 298,- incl. btw
  • 7 november 2019
  • Van der Valk Veenendaal
  • 6 6 accredidatiepunten
  • accreditatie in aanvraag
Nationaal Congres Praktische Pediatrie
7 november 2019
Editie

Nummer 1 | Kinderen met een verstandelijke beperking

Slaapproblemen bij kinderen met een verstandelijke beperking

Slaapproblemen bij kinderen met een verstandelijke beperking komen vaak voor. De inbreuk op de nachtrust maakt slaapproblemen bij deze kinderen zeer belastend voor ouders en de omgeving. De slaap zelf is in essentie niet anders bij kinderen met een verstandelijke beperking, maar de gevoeligheid voor verstorende factoren is vele malen groter, terwijl het lerend vermogen verminderd is. Gedragsproblemen kunnen het slapen bemoeilijken, maar kunnen ook worden versterkt door een slechte kwaliteit van de nachtslaap. Veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen zijn ademhalingsproblemen door vergrote neus- en keelamandelen en mentale onrust door disharmonische prikkelverwerking.
De behandeling van slaapproblemen is een intensief traject voor ouders; het is aan te bevelen om actief naar slaapproblemen te vragen en ouders hier vroegtijdig bij te begeleiden. Het psychologische functioneringsprofiel moet leidend zijn bij de keuze van passende interventies. Bij persisterende of complexe slaappathologie kan onderzoek worden gedaan en advies worden gevraagd in een gespecialiseerd slaapcentrum.

Lees het hele artikel

Spasticiteit

Spasticiteit is bij kinderen de meest voorkomende oorzaak van verhoogde spierspanning (hypertonie). Typerend is de toenemende snelheidsafhankelijke weerstand tegen passieve spierrekking, die ook weer ineens kan verdwijnen (knipmesfenomeen).
De oorzaak van spasticiteit is een gestoorde functie van het centraal motorisch neuron (piramidebaan). Hierdoor ontstaat zowel een parese als ontremming op spinaal niveau met als gevolg voortdurende reflectoire verhoging van de spierspanning. Het gevolg is het klinisch beeld van een spastische parese.
Als gevolg van de voortdurende hypertonie ontstaan structurele veranderingen in de spier waardoor deze verkort en stug wordt. Dit kan resulteren in standsafwijkingen en contracturen. In dit artikel worden de klinische kenmerken bij lichamelijk onderzoek beschreven. Daarna beschrijven we de voor de kinderarts relevantste mogelijkheden van behandeling.

Bekijk hier de introductievideo:

 

Lees het hele artikel

Bekijk alle artikelen