Geaccrediteerde nascholing
Menu

De e-neus voor NEC?

9 juni 2020 Vries, dr. T.W. de Geen reacties
Categorie: Blog

Zou het niet mooi zijn als je vooraf zou kunnen vaststellen welke prematuur geboren baby necrotiserende enterocolitis (NEC) krijgt en welke niet? Dit klinkt als sciencefiction, maar zou toch weleens werkelijkheid kunnen worden. Een onderzoek in acht Engelse afdelingen neonatologie liet zien dat de ontlasting van kinderen die NEC gaan ontwikkelen, kenmerken heeft waarin ze verschillen van andere kinderen. Van 1326 baby’s werd dagelijks ontlasting verzameld, in totaal meer dan 7000 monsters. Deze werden ingevroren tot de analyse plaatsvond. Na ontdooien werden de vluchtige organische bestanddelen geanalyseerd. Dit gebeurde met (voor een gemiddelde kinderarts) ingewikkelde apparatuur die in de volksmond ook wel ‘elektronische neus’ wordt genoemd. Deze e-neus herkent diverse organische gassen en daarmee kunnen patronen worden vastgesteld. In dit onderzoek werd een methode gebruikt die 50 gassen herkent.

In de onderzoeksperiode ontwikkelden 49 kinderen NEC. Van 32 kinderen uit deze groep waren voldoende monsters beschikbaar. Het patroon van vluchtige gassen van deze groep kinderen verschilde van die van de 70 gematchte controlekinderen. Matchingcriteria waren: leeftijd, geslacht, zwangerschapsduur en of het kind al dan niet per sectio was geboren. De e-neus herkende tot vier dagen voor het ontstaan van klinische verschijnselen een kenmerkend patroon bij de kinderen die een NEC ontwikkelden. Een aantal patronen samen kon tot 70% van de gevallen met NEC voorspellen.

Het is fascinerend dat er voorafgaand aan het optreden van NEC chemische veranderingen in de ontlasting zijn te vinden. Wellicht kan de aan- of juist afwezigheid van bepaalde gassen inzicht geven in de pathofysiologie van NEC. Voor de kliniek zou het een enorme vooruitgang zijn als we vooraf weten dat een kind NEC gaat ontwikkelen. Dat maakt vroegere interventie mogelijk. Natuurlijk zitten er nog haken en ogen aan deze methodiek. Niet alle kinderen werden juist geïdentificeerd en de apparatuur is kostbaar. Maar wat zal het fijn zal als de neonatoloog bij een prematuur met een bolle buik kan zeggen: ‘Gelukkig, we ruiken geen NEC!’.

Literatuur

Probert C, Greenwood R, Mayor A, et al. Faecal volatile organic compounds in preterm babies at risk of necrotizing enterocolitis: the DOVE study. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2019;0;F1-F6 fetalneonatal-2019-318221. doi: 10.1136/archdischild-2019-318221.