Geaccrediteerde nascholing
Menu

Inbakeren en SIDS, een meta-analyse

1 juni 2017 Illy, Drs. K.E. Geen reacties
Categorie: Blog

Het inbakeren van baby’s is een veelgebruikte methode om hen beter te laten slapen en minder te laten huilen. Ook wordt inbakeren soms aanbevolen bij baby’s die moeite hebben om in rugligging in slaap te vallen. Aan de andere kant zijn er aanwijzingen dat er bij inbakeren een groter risico is op SIDS (sudden infant death syndrome, wiegendood), vooral door het minder vaak wakker worden tijdens de diepe slaap. Daarnaast lopen ingebakerde baby’s een groter risico op een heupdysplasie (in het bijzonder bij een onjuiste techniek van het inbakeren) en op hyperthermie, pneumonie en bovensteluchtweginfecties.

Een internationale groep (onder wie onze eigen Monique l’Hoir) onderzocht de relatie tussen inbakeren en het optreden van SIDS. Hierbij werd een systematische review van de beschikbare literatuur uitgevoerd op basis van meta-analyse, waar mogelijk tevens gebruikmakend van individuele gegevens. De resultaten werden gepubliceerd in Pediatrics, 2016;137:e20153275.

In totaal werden 283 artikelen gescreend. Uiteindelijk voldeden slechts 4 studies (een Australische, een Amerikaanse en twee Britse) aan de inclusiecriteria. Zelfs bij deze 4 studies was er sprake van een behoorlijke heterogeniteit. De onderzoekers konden vaststellen dat het risico op SIDS als gevolg van inbakeren bij buikligging het hoogst was (OR 12,99 [95%-CI 4,14-40,77]), gevolgd door slapen op de zij (OR 3,16 [95%-CI 2,08-4,81]) en op de derde plaats de rugligging (OR 1,93 [95%-CI 1,27-2,93]). Daarnaast neemt het risico toe met het toenemen van de leeftijd, met een twee keer zo groot risico bij zuigelingen ouder dan 6 maanden.

In het artikel wordt Nederland in het bijzonder genoemd als een land waar SIDS relatief weinig voorkomt; hierbij wordt gerefereerd aan onze richtlijn. De Nederlandse richtlijn over huilbaby’s zegt over inbakeren dat dit nooit mag worden gestart na de vierde maand, dat het moet worden gestopt bij de eerste aanwijzingen dat de baby kan omrollen en dat het in alle gevallen moet worden gestopt wanneer de baby 6 maanden oud is. Het is goed dat wij zo’n strenge richtlijn hebben, maar ook voor ons blijft het belangrijk ons te realiseren dat inbakeren simpelweg een verhoogd risico inhoudt op SIDS, ook in rugligging.