Geaccrediteerde nascholing
Menu

De aanpak van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) 1 punt

Van ergernis naar uitdaging

Nascholingsartikel

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) komen veel voor. Neurobiologische, cognitieve, emotionele en sociale factoren staan centraal in de verklaringsmodellen. Communicatieaspecten zijn cruciaal in de aanpak. Erkenning van de klacht en gestructureerde exploratie zijn voorwaarden en rechtvaardigen een grotere tijdsinvestering dan gebruikelijk. Leidraad bij de exploratie is het biopsychosociale model.
Als alarmsymptomen ontbreken is vrijwel geen diagnostiek nodig, afgezien van de diagnostische criteria voor SOLK-syndromen. Doel van het consult is door uitleg te komen tot een voor ouders en kind hanteerbare visie op de klachten en een gezamenlijk gedragen plan van aanpak. Zonder acceptatie is behandeling niet zinvol.
Behandeling is gebaseerd op stepped care. Naast uitleg en gedragstherapeutische leefregels staan hiervoor hypnotherapie en cognitieve gedragstherapie ter beschikking. Bij multidisciplinaire behandeling is het hanteren van eensluidende uitleg van de klachten een belangrijk aandachtspunt. Als de behandeling faalt, is het noodzakelijk de werkdiagnose te heroverwegen en onderzoek te doen naar belemmerende factoren in het biopsychosociale model.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Downloads bij dit artikel

Direct abonneren

Neem nu een abonnement op Praktische Pediatrie en ontvang:

  • 4x per jaar het nascholingstijdschrift Praktische Pediatrie;
  • 4 e-learnings op basis van vier hoofdartikelen per editie (4 punten per editie);
  • onbeperkt toegang tot deze website;

Direct abonneren