Geaccrediteerde nascholing
Menu

Immunotherapie voor bijen- en wespenallergie

Door op 03-05-2011

Een anafylaxie na een insectensteek is op de kinderleeftijd zeldzaam. De meeste ‘allergische reacties’ na een insectensteek bij kinderen zijn zogenoemde large local reactions, grote en hinderlijke zwellingen op de plek van de steek zelf die ontstaan in een aantal uren. Dit is vervelend maar niet gevaarlijk, en vormt geen risicofactor voor een anafylactische reactie bij een volgende steek. Behandeling bestaat uit lokale afkoeling en zo nodig een ontstekingsremmend middel (NSAID).
Uitsluitend als er sprake is van een anafylaxie is verdere behandeling geïndiceerd. Deze bestaat uit adviezen om nieuwe steken te voorkómen, en immunotherapie. Een ernstige anafylactische reactie op insectensteken is een absolute indicatie voor immunotherapie bij kinderen vanaf 5 jaar. Immunotherapie is effectief voor bij, wesp en hommel, en wordt over het algemeen vijf jaar volgehouden. In de inductiefase wordt eenmalig een adrenalineauto-injector voorgeschreven; bij het bereiken van de onderhoudsdosering is de patiënt in principe al beschermd.
Kinderen worden in Nederland meestal gestoken of gebeten door een wesp of een mug; deze steken kunnen aanleiding geven tot onschuldige zwellingen maar ook tot een algemene allergische reactie. In dit artikel worden alle verschijnselen van een insectallergie en de behandeling ervan besproken, zowel in de eerstehulpsituatie als op langere termijn door immunotherapie.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren