Geaccrediteerde nascholing
Menu

JGZ-richtlijn Huidafwijkingen

Van richtlijn tot verwijzing naar kindergeneeskunde praktijk

Door op 15-07-2014

Huidafwijkingen bij kinderen komen vaak voor en kunnen een grote impact hebben op het functioneren van een kind. Een huidafwijking kan op zichzelf staan, maar ook het kenmerk van een onderliggend ziektebeeld bij een kind zijn of wijzen op een vorm van kindermishandeling of automutilatie. Derhalve is het belangrijk dat huidafwijkingen bij kinderen tijdig herkend, beoordeeld, begeleid en zo nodig verwezen worden. Aangezien de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland ieder kind van geboorte tot in de puberteit regelmatig ziet en uit de kleren beoordeelt, kunnen zij deze preventieve taak vervullen.
Ten behoeve hiervan is in 2012 de JGZ-richtlijn Huidafwijkingen uitgekomen met daarin de taakomschrijving en richtlijn voor de preventie, signalering, diagnostiek, begeleiding en verwijzing van kinderen met een huidafwijking door de JGZ.
Deze richtlijn is niet alleen zeer bruikbaar voor kinderartsen, maar is ook een goede aanleiding om tot samenwerkingafspraken te komen met alle disciplines betrokken bij kinderen met huidafwijkingen.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel:

  • kent u de huidafwijkingen waarvoor gescreend wordt door de JGZ;
  • weet u wanneer en met welke vraag de JGZ kinderen met een huidafwijking verwijst naar de huisarts, kinderarts of dermatoloog;
  • bent u in staat om met de JGZ, huisartsen en dermatologen in uw regio afspraken te maken over verwijzing, diagnostiek en behandeling van huidafwijkingen bij kinderen;
  • weet u dat de JGZ bij kinderen met een huidafwijking uw behandeling kan ondersteunen en meekijkt naar eventuele psychosociale gevolgen hiervan.