Geaccrediteerde nascholing
Menu

Koortsconvulsies: wanneer nader onderzoek en behandeling?

Door op 18-06-2012

Van alle kinderen maakt 2 tot 5% een koortsconvulsie door, gedefinieerd als temperatuur > 38°C, leeftijd 6-60 maanden, geen intracraniële infectie, geen metabole stoornis of eerder convulsies zonder koorts. Een simpele koortsconvulsie duurt korter dan 15 minuten en is gegeneraliseerd. Een complexe koortsconvulsie duurt langer dan 15 minuten, of er zijn focale verschijnselen, of er is vaker voorkomen van koortsconvulsie binnen 24 uur.
Meningitis komt zelden voor bij kinderen met een convulsie en koorts (0,9%). Een lumbaalpunctie is geïndiceerd bij  tekenen van meningeale prikkeling, ‘ziek zijn’ of  febriele status epilepticus.  Bij een complexe koortsconvulsie bij een onvolledig gevaccineerd kind van 6-12 maanden of voorbehandeling met antibiotica, dient een lumbaalpunctie overwogen te worden.
Van de kinderen met koortsconvulsie maakt 30% een recidief door. Het risico op epilepsie is alleen relevant verhoogd bij kinderen met een complexe koortsconvulsie, neurologische afwijkingen of een positieve familieanamnese voor epilepsie. Koortsconvulsies hebben geen langetermijngevolgen voor gedrag en intellectuele ontwikkeling.
Bij recidief koortsconvulsies is in principe geen preventieve behandeling nodig (antipyretica hebben geen effect).

 

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Moll, H.A.
Rubriek Bijzondere indicaties
Publicatie 18 juni 2012
Editie Praktische Pediatrie - Jaargang 6 - editie 2 - Nummer 2 | Peuter/Kleuter