Geaccrediteerde nascholing
Menu

Rode gewrichten van de vingers

Door op 13-06-2016

In december 2015 zagen wij een meisje van 11 jaar op de polikliniek. Zij had sinds een paar maanden perioden met rode gewrichten van de vingers die ongeveer een week duurden. De vingers voelden dan ook minder soepel aan en zij had er last van bij pianospelen.
De klachten waren nu grotendeels verdwenen. Wel heeft zij snel paarse handen bij kou. Van de andere gewrichten had ze geen last. Zij heeft geen zonlichtallergie, geen andere huidafwijkingen, geen koorts; wel nu en dan aften in de mond bij een beugel. De moeder van patiënte heeft systemische lupus erythematosus en het syndroom van Sjögren.
Bij onderzoek zagen wij een niet ziek meisje. Zij had eczeem op de rechterbovenarm. Er was rode verkleuring van de vingers, aan de dorsale zijde van de PIP-gewrichten en distaal rond de nagels, en ook de tenen vertoonden rode verkleuring. Er was echter geen perifere artritis.
De afwijkingen van de handen waren volgens patiënte eerder uitgebreider geweest (zie foto). Aanvullend laboratoriumonderzoek was al door de huisarts verricht en liet een normaal bloedbeeld en CRP zien; antinucleaire antistoffen waren negatief.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren