Geaccrediteerde nascholing
Menu

Adviezen voor veilig slapen ter preventie wiegendood

Wat is de waarde van....

Het is voor professionals die met zuigelingen werken belangrijk om de huidige richtlijn Preventie van Wiegendood en de adviezen voor veilig slapen te kennen. Adviezen voor een veilige slaapomgeving berusten enerzijds op de resultaten van fundamenteel onderzoek naar de pathofysiologie van wiegendood, anderzijds op de door systematische statistische analyse van de gevallen van wiegendood gevonden risicofactoren (LWW).

Bestaande adviezen blijven gelden: rugligging, geen blootstelling aan sigarettenrook, niet samen in één bed slapen (< 4 maanden oud), geen dekbedgebruik en geen voorwerpen in bed. Beschermende factoren zijn borstvoeding, fopspeen, babyslaapzak en de eerste zes maanden op de ouderslaapkamer slapen in een eigen bedje.

Adviezen naar aanleiding van recente inzichten zijn: prematuren > 32 weken in rugligging, fopspeen adviseren ook bij borstvoeding als die goed op gang is, tweelingen niet in één bed, geen stabilisatiekussens gebruiken, waarschuwen tegen het samen op de bank slapen.

‘Veilig slapen’ dient een vast onderdeel te zijn van het (ontslag)gesprek.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Downloads bij dit artikel

Direct abonneren

Neem nu een abonnement op Praktische Pediatrie en ontvang:

  • 4x per jaar het nascholingstijdschrift Praktische Pediatrie;
  • 4 e-learnings op basis van vier hoofdartikelen per editie (4 punten per editie);
  • onbeperkt toegang tot deze website;

Direct abonneren