Geaccrediteerde nascholing
Menu

Do’s en don’ts bij de behandeling van bronchiolitis 1 punt

Nascholingsartikel

Bronchiolitis is een veelvoorkomende oorzaak van ziekenhuisopname bij jonge kinderen gedurende de wintermaanden en wordt meestal veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus (RSV). Ondanks vele jaren onderzoek bestaat er nog geen effectieve behandeling voor bronchiolitis. Verschillende behandelingen zoals bronchusverwijders, hypertoon zout, glucocorticoïden, antibiotica en antivirale middelen blijken geen effect te hebben op het beloop van een bronchiolitis. Palivizumab vermindert het aantal ziekenhuisopnames vanwege bronchiolitis en verlaagt het risico op recidiverend piepen bij prematuur geboren kinderen en kinderen met een aangeboren hartafwijking. Vanwege de hoge kosten en het hoge number needed to treat wordt palivizumab echter alleen toegepast bij kinderen met een verhoogd risico op ernstige bronchiolitis.

De meeste kinderen met een bronchiolitis worden opgenomen vanwege zuurstofbehoefte. Hierbij is een ondergrens van transcutane zuurstof van 90% veilig; dit zorgt ervoor dat kinderen niet onnodig lang in het ziekenhuis hoeven blijven. Toediening van verwarmde, bevochtigde zuurstof met een hoge stroomsnelheid (high-flowzuurstoftherapie) biedt comfort en leidt tot minder intensivecareopnames in vergelijking met toediening van zuurstof met een lage stroomsnelheid (low flow).
De behandeling van bronchiolitis blijft vooralsnog ondersteunend en bestaat uit het zo nodig toedienen van vocht, het geven van extra zuurstof en in ernstige gevallen kunstmatige beademing.

Log in om het volledige artikel te lezen of een reactie te plaatsen

Abonneren

Downloads bij dit artikel

Direct abonneren

Neem nu een abonnement op Praktische Pediatrie en ontvang:

  • 4x per jaar het nascholingstijdschrift Praktische Pediatrie;
  • 4 e-learnings op basis van vier hoofdartikelen per editie (4 punten per editie);
  • onbeperkt toegang tot deze website;

Direct abonneren