Professionals die betrokken zijn bij de zorg voor gezonde en zieke kinderen leggen de nadruk op een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf en het terugdringen van consumptie van een overmaat aan energie, verzadigd vet en natrium. De zorg van ouders over gezonde voeding is vaker gerelateerd aan een mogelijk tekort aan vitaminen en mineralen. Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) onder peuters en kleuters blijkt dat zij te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen eten. Toch krijgen de meeste kinderen voldoende micronutriënten binnen. Voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar geldt het advies om vitamine D te suppleren. Bij baby’s van 0 tot en met 3 maanden die borstvoeding krijgen wordt een vitamine K-supplement geadviseerd. Gezonde kinderen hebben geen andere vitaminesupplementen nodig en ook geen verrijkte voedingsmiddelen anders dan de via de wetgeving verrijkte brood(producten) en halvarine, margarine en bak- en braadvetten. Bij een aantal specifieke doelgroepen is er extra aandacht voor voeding nodig vanwege een verminderde voedselinname of -absorptie of een verhoogde behoefte.
Auteurs |
Stafleu, Dr. ir. A.
Brink, Dr. ir. E.J.L. Wierdsma, N.A.M. |
---|---|
Rubriek | Farmacotherapie |
Publicatie | 21 maart 2015 |
Editie | Praktische Pediatrie - Jaargang 9 - editie 1 - Nummer 1 | Voeding en gezondheid |
Na het lezen van dit artikel: