Geaccrediteerde nascholing
Menu

Multivitaminesuppletie bij jonge kinderen: nuttig of onnodig?

Professionals die betrokken zijn bij de zorg voor gezonde en zieke kinderen leggen de nadruk op een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf en het terugdringen van consumptie van een overmaat aan energie, verzadigd vet en natrium. De zorg van ouders over gezonde voeding is vaker gerelateerd aan een mogelijk tekort aan vitaminen en mineralen. Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) onder peuters en kleuters blijkt dat zij te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen eten. Toch krijgen de meeste kinderen voldoende micronutriënten binnen. Voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar geldt het advies om vitamine D te suppleren. Bij baby’s van 0 tot en met 3 maanden die borstvoeding krijgen wordt een vitamine K-supplement geadviseerd. Gezonde kinderen hebben geen andere vitaminesupplementen nodig en ook geen verrijkte voedingsmiddelen anders dan de via de wetgeving verrijkte brood(producten) en halvarine, margarine en bak- en braadvetten. Bij een aantal specifieke doelgroepen is er extra aandacht voor voeding nodig vanwege een verminderde voedselinname of -absorptie of een verhoogde behoefte.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel:

  • weet u welke adviezen voor vitaminesuppletie gelden voor gezonde kinderen;
  • weet u bij welke doelgroepen extra aandacht voor de kwaliteit van de voeding nodig is;
  • weet u dat gezonde kinderen over het algemeen geen vitaminesupplementen nodig hebben naast de suppletie voor vitamine K en D;
  • weet u dat ouders eerder de risico’s zien van een tekort dan van overmaat;
  • weet u dat vragen van ouders over mogelijke tekorten in de voeding van hun kind een aanwijzing kunnen zijn voor een onderliggende vraag/onzekerheid op het vlak van opvoeding.
  • weet u dat ongeveer de helft van de kinderen tussen de 2 en 6 jaar een voedingssupplement gebruikt.